WhatsApp Messenger is een app voor het versturen van berichten, foto’s, plaatjes, geluid en video. Whatsapp kan met alle bekende platformen zoals IOS, Android en Windows Phone communiceren doormiddel van een mobiele telefoon. Sinds februari 2016 heeft de app meer dan 1 miljard gebruikers wat het de meest gebruikte berichten service van de wereld maakt.
WhatsApp werkt alleen op een mobiele telefoon, je kunt de dienst niet gebruiken op een tablad of een pc. Het is bedoelt om korte berichten (144 karacters) naar bekende in je adressenlijst te sturen. Het is mogelijk om groepen aan te maken die de berichten lezen die de leden naar de groep sturen. Dit bleek reuze handig bij tijdelijke samenwerkingen, zoals het organiseren van een schoolfeest. Het is mogelijk een foto te uploaden bij je profiel die iedereen met een mobiel en jouw telefoonnummer kan zien. De verzender van berichten kan zien of de ontvanger zijn bericht gelezen heeft zodra er twee vinkjes bij zijn berichtje komen. Hierdoor is het niet meer mogelijk voor ontvangers om te liegen dat ze een bepaald berichtje niet gezien hebben. Sinds 2015 werd het mogelijk om via WhatsApp te bellen net zoals dat met Skype kan. Een nadeel was wel dat als de mobiel is van zijn digitale slot gehaald moest worden de verbinding verbroken werd. WhatsApp is zo ingeburgerd dat de uitdrukking we appen betekent dat je elkaar een bericht via WhatsApp zal sturen.
WhatsApp Inc werd in 2009 opgericht door twee ex werknemers van Yahoo, Brian Acton en Jan Koum. De eerste versies van de app waren niet stabiel en crashte constant, zo vaak dat Jan Koum de handdoek in de ring wilde gooien en te stoppen met het bedrijf. Brian Acton haalde hem over om het nog even aan te zien. Dit wachten werd beloond want in juni 2009 had WhatsApp 250.000 gebruikers en werd er zelfs overgegaan naar betaalde gebruikers om de groei wat te remmen. De servers van Whatsapp konden de hoeveelheid data niet aan en er moest hastig naar investeerders gezocht worden om het data centrum uit te breiden. De investeerders werden gevonden in een aantal Yahoo vrienden die 250.000 dollar inversteerden in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Hierna ging het hard de goede kant op met het bedrijf, in februari 2013 hadden ze 200 miljoen active gebruikers en in april 2014 400 miljoen gebruikers.
Omdat WhatsApp zo hard groeide werd het een concurrent voor scoial media bedrijven die het ook van online communicatie moesten hebben. Statistieken in 2013 toonde aan dat WhatApp populiarder was onder jongeren dan Facebook. Dit had alles met de snelheid van WhatsApp te maken, berichten kwamen direct aan bij de ontvanger die ook nog eens een notificatie kreeg van het bericht. Bij Facebook was de reactie tijd op berichten veel langer, iets waar jongeren blijkbaar niet van hielden. Facebook deed daarom wat ieder groot bedrijf doet met concurrentie, ze kochten het op. Voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar werd WhatApp overgenomen door Facebook, voor een deel in cash en voor een deel in Facebook aandelen. Voor Facebook was dit een betaalbaar bedrag omdat ze in 2012 100 miljard dollar bij de beurs hadden opgehaald. Voor de oprichters was het een sprookje van een bedrijf wat nooit winst had gemaakt naar een bedrijf dat ze miljardair maakte. Ondanks het enorme bedrag dat Facebook had betaald voor de berichten dienst, bleef hij voor de gebruikers gratis zonder reclame. Waarschijnlijk had dit te maken met concurrerende diensten zoals QQ Mobile, WeChat, Viber en Telegram die ook gratis zijn en sinds de overname van WhatsApp een extra harde groei doormaakte. Hoe WhatsApp geld verdient blijft een raadsel. Terwijl de 1 miljard gebruikers sinds januari 2016, dagelijks meer dan 60 miljard berichten, 1,6 miljard foto’s en 250 miljoen video berichten versturen is de dienst niet kosteloos in onderhoud te noemen.
Terug naar Apps
|