Augmented reality (AR) betekent “Aangevulde realiteit”. De realiteit die wordt aangevuld is meestal een digitaal beeld van een smartphone of ipad met extra informatie zoals bijvoorbeeld lijnen, pijlen, tekst, figuren, symbolen, etc.
De aangevulde informatie moet er voor zorgen dat de gebruiker een begrijpbaarder beeld krijgt. Om te zorgen dat de juiste extra informatie in beeld komt moet het apparaat bijvoorbeeld beelden kunnen herkennen en classificeren. Dit kan door middel van image recognition software. Deze software kan specifieke onderdelen in een beeld herkennen zoals gebouwen, verkeersborden, schoenen, gezichten, dieren, etc. Vervolgens kunnen deze objecten gelabeld worden met een tekst waardoor de gebruiker niet zelf hoeft te zoeken naar deze objecten. Maar het kan ook doormiddel van GPS informatie, waardoor het apparaat weet waar de gebruiker is en waar de gebouwen staan. Met Augmented Reality kunnen de gebouwen van informatie worden voorzien met bijvoorbeeld de naam van het bedrijf (Starbucks), de openingstijden (9.00 tot 18.00) en de prijzen voor de producten (cappuccino 4,50). Zo wordt de gebruiker direct voorzien van relevante informatie die niet eerst opgezocht hoeft te worden.
Een bekend ander voorbeeld van AR is de game Pokémon Go waarbij je de pokémons op een bestaande straat ziet staan. De pokemons geven geen extra informatie maar maken het spel realistischer en leuker om te spelen.
Oude AR
Oude vormen van AR zijn virtuele decors en scores in quiz-spelletjes zoals bij Lingo of sport analyse programma’s die over het beeld worden geprojecteerd. Met AR kun je dan statistieken van een speler over het beeld projecteren zodat de kijker extra informatie krijgt. Dit kan ook tijdens een live sportwedstrijd, zodat je bijvoorbeeld ziet waar een bepaalde speler het meeste loopt op het veld door middel van een heatmap, rode plekken komt de speler veel en de blauwe plekken komt hij nauwelijks. Een andere oude vorm van AR zijn de gevechtsvliegtuigen zoals de F16 waarbij informatie aan de piloot gegeven wordt die niet in de realiteit zichtbaar is, zoals de baan van de raket als die afgevuurd zou worden en of de racket eventueel zijn “target” zou raken.
Toepassingen in de arbeidsmarkt
Vanaf de jaren 2020 kwamen er steeds meer toepassing die beroepsmatig ingezet konden worden. Zoals een hulpscherm voor engineers die aan een machine moeten werken. De engineer heeft een scherm met een camera en de AR geeft informatie over de knoppen die in het scherm te zien zijn, zodat de engineer de storing sneller kan oplossen. De engineer zou ook nog remote door een ervaren engineer geholpen kunnen worden. De ervaren engineer wijst op afstand in het beeld aan wat de engineer ter plaatse moet doen.
In de ziekenhuizen werd geëxperimenteerd met hulpschermen tijdens operaties. De chirurg kon in het scherm zien welke organen en aderen bloot lagen en kreeg advies welke instrumenten hij moet gebruiken.
Op het gebied van educatie zijn de AR mogelijkheden eindeloos, vooral in de praktijk gerichte scholing. Bij het sleutelen aan een motorblok kan AR alle onderdelen benoemen en aangeven welk onderdeel als volgende in elkaar gezet moet worden. Hierdoor wordt het mogelijk om de kennis direct in de praktijk op te doen in plaats van eerst een boek te lezen en daarna pas de praktische kennis te leren.
Toekomst
In de toekomst kan AR ingezet worden voor indoor navigatie die behulpzaam is voor de brandweer wanneer het zicht slecht is of als het gebouw groot is en het lastig is een bepaalde ruimte te vinden. Met behulp van pijlen kun je dan naar de juiste locatie worden gestuurd.
In de kledingindustrie kan AR ingezet worden of je kleding bij jezelf mooi vind staan en of kleuren combinaties bij je passen.
Er zou een tweede poging gewaagd kunnen worden met een AR bril zoals Google Glass ooit geprobeerd heeft. In de bril wordt dan real time allerlei extra informatie gegeven over de omgeving.
Op sociale gelegenheden zou je kunnen afspreken dat persoonlijke informatie getoond mag worden als iemand in de buurt bij je staat zodat je sneller kunt zien of je een match met iemand heeft.
|