instagram      
spacer


  Phillip Cocu  
Phillip Cocu Phillip Cocu Phillip Cocu

Phillip Cocu
Phillip John William Cocu (Eindhoven, 29 oktober 1970) is een voormalig Nederlands voetballer. Cocu werd gerekend tot een van de beste Nederlandse middenvelders van zijn generatie en was een ervaren international. Hij stond bekend om zijn multifunctionaliteit, overzicht en passing. Ook was Cocu in zijn latere carri�re aanvoerder bij PSV.

Als zoon van Peter en Rina ziet Cocu het levenslicht in Tongelre, een wijk in het oosten van Eindhoven. Veel van de Lichtstad krijgt hij niet mee, want op drie-jarige leeftijd verhuizen zijn ouders naar Zevenaar. Daar begint Cocu met voetballen, bij amateurclub SV DCS. Voordat Cocu enkele jaren later naar Alkmaar zou vertrekken, speelt hij een korte tijd voor het B1 jeugdteam van De Graafschap. Eenmaal in Alkmaar gaat Cocu spelen voor amateurclub AFC '34. Al gauw wordt hij gescout door AZ en Cocu mag in de A1 gaan spelen. Via het tweede elftal komt Cocu bij de selectie van AZ en in op 22 januari 1989 maakt hij zijn debuut in een uitwedstrijd tegen NEC (3-1 verlies). In het resterende seizoen zou hij basisspeler worden en blijven. AZ mist in 1989 op een haar na de nacompetitie en Cocu moet zich opmaken voor nog een jaar Eerste divisie. In het seizoen 1989/1990 gaat het beter met AZ: ondanks dat er minder punten worden gehaald dan het seizoen daarvoor, haalt AZ de nacompetitie. Met Cocu op het middenveld, die 35 wedstrijden zou gaan spelen, eindigt AZ op de 4e plek. Maar in de nacompetie-poule gaat het mis: AZ eindigt achter NAC en FC Zwolle als laatste. Maar Cocu sluit het seizoen toch nog mooi af: hij verdient een transfer naar Vitesse.

Cocu begint in 1995 bij PSV en is ook meteen basisspeler. Samen met spelers als Jaap Stam, Ronaldo en Luc Nilis wint Cocu de beker in zijn eerste seizoen. In 1996 wordt hij door de toenmalige bondscoach Guus Hiddink opgeroepen als international. Hij debuteert met een invalbeurt tegen Duitsland. Hij zou nadien in de 10 jaar die volgen uitgroeien tot een belangrijke en dragende speler van Oranje. Het seizoen erop (1996) verloopt een stuk beter: PSV pakt de landstitel. 1997 wordt ook het jaar waarin Cocu zijn debuut maakt in de UEFA Champions League. Het wordt geen succes: PSV wordt in de eerste ronde uitgeschakeld. Halverwege het seizoen 1997/1998 besluit Cocu zijn contract niet te verlengen en transfervrij te vertrekken. Over interesse heeft Cocu niet te klagen (onder andere Inter en AC Milan, Atletico en Real Madrid en Arsenal), maar uiteindelijk kan het maar ��n club worden: FC Barcelona.

In juni 2004 wordt Cocu gepresenteerd in het Philips Stadion. Hij laat weten dat hij iets moois neer wil zetten in Eindhoven, en dat Hiddink een grote rol heeft gespeeld in de transfer. Cocu gaat op het middenveld een trio vormen met Mark van Bommel en Johann Vogel. Met deze drie zouden zij tot het op ��n-na-succesvolste seizoen van PSV ooit komen.


spacer spacer
spacer