instagram      
spacer


  Rafael van der Vaart  
Rafael van der Vaart Rafael van der Vaart Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart Rafael van der Vaart Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart
Als zoon van een Nederlandse vader een een Spaanse moeder, had Van der Vaart de mogelijkheid te kiezen tussen twee voetbalelftallen. Zijn familie van moeders kant woont in Andalusi�. Hierdoor had Van der Vaart ook voor het nationale elftal van Spanje kunnen spelen, maar hij besloot om voor zijn geboorteland uit te komen en zo automatisch te kiezen voor het Nederlands Elftal. Van der Vaart debuteerde op 6 oktober 2001 in het Nederlands voetbalelftal in de thuiswedstrijd tegen Andorra (4-0 winst); hij kwam in de 67e minuut in het veld voor Victor Sikora. Van der Vaart, die zijn eerste drie interlands speelde onder leiding van Louis van Gaal, veroverde onder diens opvolger, Dick Advocaat, een basisplaats. Tijdens de moeizaam verlopen kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal 2004 in Portugal miste hij ��n wedstrijd (uit tegen Oostenrijk, 3-0 winst). In de voorbereiding op het EK raakte Van der Vaart zijn basisplaats kwijt. Het toernooi, waarin Nederland tot de halve finale reikte (2-1 verlies tegen Portugal), werd voor Van der Vaart geen groot succes. Een van de redenen hiervoor was overgewicht; vertrekkend bondscoach Dick Advocaat verklaarde dat het vetpercentage van Van der Vaart voor aanvang van het EK 17% procent bedroeg.

Op 29 mei 2006 raakte hij, tijdens een trainingskamp in Hoenderloo, geblesseerd aan zijn enkel. Desondanks ging hij mee naar het WK in Duitsland, waar hij ondanks zijn blessure speelminuten kreeg.

Ondanks het feit dat Van der Vaart niet altijd basisspeler was tijdens de aanloop, had hij op het Europees kampioenschap voetbal 2008 in Oostenrijk en Zwitserland wederom een basisplaats.

Op vrijdag 10 juni 2005 trad Van der Vaart in het huwelijk met Sylvie Meis. Samen hebben ze een zoontje; Dami�n Rafael, geboren op 28 mei 2006.
spacer spacer
spacer