instagram      
spacer


  Ronald Koeman  
Ronald Koeman Ronald Koeman Ronald Koeman

Ronald Koeman (Zaandam, 21 maart 1963) is een voormalig Nederlands voetballer en huidig voetbaltrainer

Koeman groeide, na in Zaandam gewoond te hebben, op in Groningen. Koeman debuteerde in 1980 op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van FC Groningen. Samen met zijn broer en Jan van Dijk vormde hij het middenveld. Na drie seizoenen (in 1983) vertrok hij naar AFC Ajax. Na drie seizoenen hier volgden drie seizoenen PSV Eindhoven en vervolgens vijf seizoenen FC Barcelona (1989-1995). Koeman maakte deel uit van het Dream Team en in 1992 maakte hij in de finale van Europa Cup I tegen Sampdoria in de verlengingen uit een vrije trap het enige doelpunt. Hij be�indigde zijn spelersloopbaan na een laatste seizoen ('96/'97) bij Feyenoord. In totaal speelde hij 533 competitieduels, waarin hij 193 doelpunten scoorde.

Koeman stond als voetballer bekend om zijn harde vrije trap en de strafschop. Hij won als eerste Nederlander als speler �n als trainer 'de dubbel' (winnaar van bekercompetitie en reguliere competitie in hetzelfde seizoen). Als speler bereikte hij dit met PSV in 1988 en 1989 en als trainer met Ajax in 2002.

Door zijn harde vrije trappen kreeg hij in Nederland de bijnaam: Het Schot of Het Kanon. In zijn Spaanse periode bij FC Barcelona had hij vanwege zijn blonde haar de bijnaam Floquet de Neu (Sneeuwvlokje naar de gelijknamige gorilla) en Tint�n (naar de stripheld Kuifje).


spacer spacer
spacer