instagram      
spacer


  John Rep  
John Rep John Rep John Rep

John Rep
Nicolaas (Johnny) Rep (Zaandam, 25 november 1951) is oud-voetballer en international. Hij speelde voor het "Gouden Ajax" twee finales om de Europacup I en een om de Wereldbeker, en voor Nederland de WK-finales van 1974 en 1978.

Rep kwam van de Zaanse amateurclub ZFC toen hij 29 augustus 1971 bij Ajax debuteerde. Zijn bijnaam het goudhaantje dankte Rep aan het vermogen om te scoren op beslissende momenten. Hij drukte als spits zijn stempel op de returnwedstrijd om de Wereldbeker in 1972 tegen het Argentijnse Independiente, met twee van de drie Ajax-doelpunten. In 1973 zorgde hij voor de beslissende 1-0 in de Europacup I-finale tegen Juventus.

Het Nederlands elftal redde hij in 1978 met een doelpunt tegen Schotland (2-3 nederlaag) van een voortijdige afgang op het wereldkampioenschap in Argentini�, Nederland ging op doelsaldo door naar de 2e, betere pouleronde. In totaal scoorde hij 12 keer voor Nederland en 50 keer voor Ajax.

In 1975 vertrok Rep van Ajax naar Valencia, zijn opvolger bij Ajax werd rechterspits Tscheu La Ling. Daarna speelde Rep nog voor SC Bastia, AS Saint-�tienne, PEC Zwolle, Feyenoord en HFC Haarlem. Waarna hij naar zijn jeugd club ZFC terugging. ZFC was onderhand samen gegaan met ZVV tot Hellas Sport. Hij kwam in de zaterdag 1 terrecht waar zijn vriend Andr� Stafleu en fotograaf Paul Blank ook voetbalden.


spacer spacer
spacer