instagram      
spacer


  Jaap Stam  
Jaap Stam Jaap Stam Jaap Stam

Jaap Stam
Jakob (Jaap) Stam (Kampen, 17 juli 1972) is een Nederlands voormalig profvoetballer. Hij won onder meer de Champions League, de Wereldbeker en diverse landstitels en landelijke bekertoernooien.

Stam speelde tot zijn twintigste bij de amateurs van DOS Kampen en werd toen gescout door FC Zwolle. Hij debuteerde daar op 15 augustus 1992 als profvoetballer tegen SC Heracles (1-1). Na ��n seizoen FC Zwolle, twee seizoenen Cambuur Leeuwarden en een half jaar Willem II verkaste hij naar PSV Eindhoven. In Eindhoven werd hij landskampioen en won hij de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal, de Nederlandse supercup. In 1997 werd hij verkozen tot Voetballer van het jaar door spelerssvakbond VVCS.

In 1998 verhuisde hij voor 35 miljoen gulden naar Manchester United. Met United won hij driemaal de landstitel, de FA Cup en in het seizoen 1998-1999 zowel de Champions League als de Wereldbeker voor clubteams. Onthullingen in zijn biografie Head to head leidden tot een conflict met trainer Alex Ferguson en tijdens de voorpublicatie in de The Daily Mirror werd hij op de transferlijst gezet.

Stam vertrok naar Lazio Roma. Daar werd hij in 2001 betrapt op het gebruik van nandrolon. Aanvankelijk werd hij vijf maanden geschorst, maar in hoger beroep werd dit teruggebracht tot ��n maand. Vanaf het seizoen 2004/2005 speelde hij voor AC Milan. Stam tekende voor aanvang van het seizoen 2006/2007 voor twee jaar bij Ajax en werd er aanvoerder.

Op 29 oktober 2007 stopte Stam per direct met professioneel voetbal. Hij speelde tot dat moment zes competitiewedstrijden in het seizoen 2007/2008. De wedstrijd tegen NEC (0-0) bleek onverwachts zijn laatste.[1] Op een speciaal belegde persconferentie zei hij de motivatie en drive te missen om door te gaan.


spacer spacer
spacer