Cloud computing is het principe dat zowel de software als de data opslag via het internet plaats vind. De term is sinds 2008 gelanceerd maar het fenomeen Cloud Computing bestaat al veel langer. De geschiedenis van Cloud Computing begon in 1995. Het idee om via een browser een applicatie (software) te laten draaien kwam van de makers van Netscape. Dit idee ontstond omdat er op dat moment verschillende besturingssystemen waren waar iedere keer apart software voor ontwikkeld voor moest worden. Als deze zelfde software in een browser kon draaien werd het platform onafhankelijk; de browser werd het platform. Uiteindelijk is het Netscape niet gelukt om dit in de praktijk te brengen. Toch ontstond er in 1996 het eerste cloud computing initiatief. Email werd voor 1996 in de regel opgehaald met een programma zoals Outlook of Eudora, beide desktop waren programma's die geïnstalleerd moesten worden op de PC. Met de komst van Hotmail werd het mogelijk om via het World Wide Web de email op te halen. Webmail is daarom de eerste Cloud Computing applicatie maar heeft de desktop variant niet vervangen. De oorzaken hiervoor zijn nog steeds actueel voor Cloud Computing:
- De gebruiker kan niet off line werken, er moet internet connectie zijn
- De snelheid van het internet bepaald het gebruikers gemak van de applicatie
- Iedere handeling vergt enige laadtijd van de pagina
- Bestanden staan nooit lokaal op de PC maar altijd ergens op een server
- De internet pagina bevat vaak reclame uitingen
- De desktop applicatie bevat vaak meer mogelijkheden
Na de eerste Cloud initiatieven in 1996 is de ontwikkeling in rustig vaar water gekomen. De software ontwikkelaars hielden vast aan hun client software en ontwikkelde geen volwassen internet versies van hun applicaties. Microsoft, de grootste client software fabrikant van de wereld, heeft rond 2000 het idee gelanceerd om alle office software online aan te bieden maar heeft dit toen niet in de praktijk gebracht. Met de opkomst van Google en Salesforce kreeg het concept cloud computing een nieuwe impuls.
Salesforce
Salesforce werd in 1999 opgericht door Marc Benioff (ex Oracle), ver voordat de term cloud computing bekend was. Het ontwikkelde een Customer Relationship Management (CRM) systeem, waarmee online de contacten van een bedrijf geoptimaliseerd konden worden voor verkoopdoeleinden en marketing. Het voordeel van dit systeem was dat Salesmanagers ook als ze niet op kantoor waren, hun contacten kunnen onderhouden. Salesforce werd gezien als een van de eerste SaaS produkten, Software as a Service en is succesvol gebleken over de jaren. In 2015 werkte er meer dan 16.000 mensen en draaide het een omzet van 5 miljard dollar.
Google
Google kwam rond 2007 met Google docs, een gratis online applicatie met een tekstverwerker (Word), spreadsheet (Excel), presentatie (PowerPoint), agenda en formulieren programma's. Het voordeel van deze applicaties ten opzichte van de client varianten is dat alles online staat en het dus niet meer nodig is om de programma's op de computer te hebben. Zowel de software als de bestanden zijn altijd bereikbaar. Tevens kun je documenten en agenda's met andere gebruikers delen. Tot slot is het mogelijk om alle documenten online te zetten waardoor informatie met alle internetgebruikers worden gedeeld. Vooral met het formulieren programma kan een eindgebruiker makkelijk data van zijn bezoekers verzamelen middels een online enquête. Google docs werd vervangen door Google Drive wat de totale integratie moest worden voor alle Google Cloud diensten, zoals docs, picasa, photos, Google+, Maps, Calander, Gmail, Android, en Chrome. Hiermee versterkte Google zijn positie als Internetreus omdat alle informatie van de gebruiker door de verschillende diensten gedeeld werden.
Microsoft
Microsoft realiseerde zich in 2009 dat het niet achter kon blijven met cloud computing. Met Office Live, bood Microsoft de eindgebruiker opslag voor office documenten aan. Deze documenten konden alleen bewerkt worden als de gebruiker office op zijn computer heeft staan. Rond 2014 ging Microsoft over op One Drive wat een naadloze samenwerking met hun Office produkten had, zodat een Word document direct vanuit de desktop applicatie in de Cloud opgeslagen kon worden.
Toekomst
Cloud Computing stond in 2012 in de kinderschoenen. Larry Ellison directeur van Oracle pakte iedere gelegenheid aan om Cloud Computing belachelijk te maken hoewel zijn bedrijf al druk bezig was met Cloud oplossingen. Met spelers als Google en Microsoft bleek Cloud Computing wel degelijk een toekomst te hebben. Er ontstond eerst een hybride systeem waarbij een deel van de werkzaamheden via de Cloud gedaan werd en een deel via het interne netwerk van een bedrijf. Voordat bedrijven geheel over gingen moesten er buiten de bestaande obstakels zoals hierboven beschreven ook een aantal juridische aspecten getackeld worden. Persoonsgebonden data zoals medische gegevens mogen niet buiten de landgrenzen staan. Als data in de cloud staat is er geen zekerheid waar die gegevens fysiek opgeslagen zijn. Een ander aspect waren de Service Level Agreements (SLA) die met de Cloud providers afgesloten moesten worden. Wat moest er gebeuren als servers down gingen of de provider failliet ging en kon je als afnemer van de dienst wel overschakelen naar een andere provider, kon je de data weer uit de Cloud halen? Deze vragen moesten eerst beantwoord worden voordat bedrijven massaal over konden gaan op de Cloud. In 2015 was de Cloud een algemeen begrip geworden, de Icloud van Apple, Drive van Google en Microsoft Onedrive waren bij het grote publiek bekend geworden. Ook bedrijven waren massaal overgegaan op de Cloud (veelal in beheer van Amazone), in 2014 maakten al 27% van de Nederlandse bedrijven gebruik van betaalde Cloud diensten. Er bleven gevaren kleven aan de Cloud, zoals de grote Icloud hack van augustus 2014 liet zien waarbij naakt foto's van bekende Amerikanen openbaar werden (The Fappening). Toch bleek er een gouden toekomst voor Cloud diensten en bereidde de claud diensten alleen maar verder uit..
Voor meer informatie:
|