instagram      
spacer
  home/ IT/ Microsoft    
spacer
Microsoft

internetMicrosoft werd in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. De twee kende elkaar van de middelbare school en hadden een gemeenschappelijke interesse namelijk computers. Gates kreeg ervaring met programmeren omdat hij een terminal van General Electric onbeperkt mocht gebruiken. In die tijd, 1968, was een computer meer een science fiction apparaat die niemand thuis had staan. Alleen enkele grote bedrijven en scholen hadden een computer in gebruik. Gates en Allen's eerste succes wat het internetverkopen van een besturingssysteem voor de Altair 8800 in de programmeertaal BASIC. Maar het grote succes kwam voor Microsoft door de Blauwe pakken. Gates is altijd onder de indruk geweest van de kleding code bij IBM waarbij de werknemers steevast met een blauwe kostuums door het kantoor liepen. Vandaar dat Gates het altijd over de blauwe pakken had als hij IBM bedoelde.

internetIMB was rond 1980 bezig een Personal Computer te lanceren. Tot die tijd werd de PC markt niet heel serieus genomen. IBM concentreerde zich op de zakelijke markt waar, naar zij dachten, het meeste geld in te verdienen was. Het project had daarom niet de hoogste prioriteit. Microsoft blufte zich binnen de deuren van IBM door te beweren dat het een besturingssysteem had wat voor een Personal Computer te gebruiken was. Microsoft had dit besturingssysteem niet en moest hals overkop een systeem verkrijgen toen de opdracht binnenkwam. Zij kochten QDOS voor $50.000 en bouwden dat om tot MS-DOS. Het principe om als IT bedrijf software te verkopen die je nog niet bezit is in de loop der tijd een principe geweest wat grote navolging heeft gehad. Het feit dat IBM geen demo heeft willen zien en het besturingssysteem in licentie heeft afgenomen is opvallend en bepalend geweest voor het succes van Microsoft.

MicrosoftDe geschiedenis heeft ons geleerd dat Personal Computers een grote vlucht hebben genomen, Microsoft heeft daar optimaal van geprofiteerd doordat zij het besturingssysteem in licentie hadden verkocht en daardoor van iedere verkochte IBM PC een percentage van de verkoop kreeg. MS-DOS werd de standaard voor iedere PC. En de PC's gingen als warme broodjes over de toonbank. MS-DOS kreeg met Windows een grafische schil waarmee het meest gebruikte besturingssysteem geboren was. Vanaf Windows XP wordt er niet meer van DOS gebruik gemaakt. Microsoft maakte niet alleen besturingssystemen maar ontwikkelde ook software, samengepakt in Microsoft Office (1993) die de bekende programma's Word, Excel en PowerPoint bevatten. Vanaf 1995 werd Internet Explorer(IE) mee geleverd. IE is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte browser sinds 1999. Doordat iedere Windows gebruiker standaard Internet Explorer op zijn computer had staan werd de openingspagina (homepage) een van de best bezochte pagina's ; MSN. MSN is een portal website met advertenties, er staan nieuwsfeiten en kanalen met verschillende onderwerpen. MSN als startpagina in te zetten, is de grootste fout die Microsoft in zijn geschiedenis heeft gemaakt. MSN leverde nauwelijks geld op omdat de opbrengsten uit banners bijna gelijk waren als de kosten van het onderhoud van de website. Als Microsoft in 1995 had bepaald dat de standaard homepage van IE hun eigen zoekmachine was, zouden ze een enorme voorsprong op Google hebben gehad. Maar Microsoft heeft gewacht tot 2010 voordat ze met een fatsoenlijke zoekmachine kwamen onder de naam BING. De geschiedenis heeft uitgewezen dat deze stap te laat kwam om de zoekmachine markt te domineren.

Google docsOndanks de gemiste kans op het zoekmachine vlak bleek Microsoft wel visionair op het Webmail gebied. In 1997 nam Microsft Hotmail voor 400 miljoen dollar over van Jack Smith en Sabeer Bhatia. Hotmail was in 2010 de meest gebruikte webmail in de wereld. Gmail van Google, die sinds 2005 gestaag was gegroeid, was hotmail in 2015, voorbijgestreefd. Dus ook die slag heeft Microsoft aan Google moeten laten.

Google docsMicrosoft was in 2010 begonnen met het online aanbieden van Office programma's zoals Word, Excel en PowerPoint. Google had deze stap al in 2005 genomen maar omdat Office razend populair is onder eindgebruikers kon deze slag nog in het voordeel van Microsoft uitpakken. Hoewel Microsoft nog wel moest nadenken over een business model voor het online aanbieden van Office. Tot 2010 leverde het Office pakket een grote hoeveelheid geld op. De online versie werd Office 360 waarbij er een bedrag per maand of jaar betaald moest worden om van de office produkten gebruikt te maken.

Google docsIn 2012 kwam Microsoft met Windows 8 wat een geheel nieuwe look en feel van Windows betekende. Het besturingssysteem was ontworpen voor Touch screens computers. Na het succesvolle Windows 7 kon Microsoft het zich niet permitteren om weer een zeperd te maken zoals met Windows Milenium en Windows Vista gebeurde. Toch werd Windows 8 geen succes en bleven gebruikers massaal op hun Windows 7 of zelfs hun Windows XP systeem werken. Microsoft moest in 2015 daarom alle zijlen bijzetten om dit niet te laten gebeuren met hun Windows 10 wat bleek te lukken. Maar de computer besturingssystemen markt was wel sterk veranderd en windows had niet meer zijn monopoly positie met concurenten als Android en IOS.

 


spacer
       
spacer