instagram      
spacer
spacer home/ IT/ blockchain spacer
 

Blockchain

blockBlockchain is vooral bekend als de techniek achter de cryptomunt bitcoin. De bitcoin is een betaalmiddel die los staat van de traditionele banken. Er wordt bij Bitcoin niet gewerkt met bankrekeningnummers waar geld naar toe of af gaat maar met Bitcoin-Wallets. Het grote verschil met de traditionele geld transacties is dat bij bitcoin de transacties niet traceerbaar zijn tot personen. Je kunt dus anoniem geld overmaken. Hierdoor is de bitcoin ook populair bij criminelen met zwart geld.

Een blockchain is een systeem dat digitale gegevens kan vast leggen in een verbonden netwerk. Dit kunnen de bovenbeschreven overschrijvingen zijn, maar kan ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere digitale gegevens zijn. Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is door één centraal punt te corrumperen.

Bitcoin is een de bekendste applicatie van blockchain maar het zou ook ingezet kunnen worden in de muziek en film industrie. Het bureaucratische systeem van Buma Stemra om de auteursrechten van muziek te regelen zou dan omzeilt kunnen worden. Buma Stemra regelt voor artiesten dat zij geld ontvangen als hun muziek op de radio of in een café gedraaid wordt. Dit kan een individuele artiest nooit zelf regelen omdat het te arbeidsintensief is om alle radiostations in de gaten te houden als hun liedje gedraaid wordt. Artiesten sluiten daarom contracten af met Buma en andere internationale instanties. Met een blockchain systeem zouden de artiesten niet meer lid hoeven te zijn van Buma maar worden de muziek rechten en daarmee de betalingen automatisch via het blockchain systeem geregeld. Op deze manier kun je de midle man uitschakelen, je hebt dan als artiest Buma niet meer nodig om je muziekrechten te regelen.

Blockchain is een eenvoudig te controleren systeem volgens welke opeenvolgende blokken aan elkaar gerelateerd behoren te zijn, zodanig dat naast verlengen alleen vertakken van de keten praktisch mogelijk is, niet het bij elkaar komen van twee takken. Binnen dit systeem zijn twee even lange ketens met hetzelfde laatste blok daardoor vrijwel zeker gelijk. Het ontwerp van een blockchain is een voorbeeld van Secure by design en gedecentraliseerde consensus. De hele terminologie behorende bij blockchain is in het Engels.

 

 

 
       
spacer