postproduktie
spacer
spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacerspacer
 
 
   
 
70-70 spacer Merkkleding
Bespreking van een aantal google websites.
  Webdesign
Webdesign is het vormgeven van websites. Door de technische aspecten is een webdesigner veelal ook programmeur.
  Webwereld
Het webdesign van webwereld.nl lijkt altijd sterk op msn.nl
spacer
spacer home/ design/ google spacer
 

Google
Google is het eerste internetbedrijf wiens naam een werkwoord is geworden. Googlen betekent iets op het internet opzoeken. Wanneer je zegt dat je iemand googled, vul je de naam van die persoon in de zoekbar van Google in, de kans is erg groot dat je meer over die persoon te weten komt.


googol

Historie
Google is in 1998 opgericht door twee Stanford studenten; Larry Page en Sergey Brin. Het bedrijf had eigenlijk googol moeten heten wat 10 tot macht 100 betekend maar een spelfout van Page maakte er Google van. In 1998 bestonden er al verscheidene zoekgiganten op het internet. Het algemene idee dat Google in gat in de markt had gevonden is pertinent onwaar. Zoekgiganten als Altavista (1995), Yahoo (1995), en Lycos (1994) bestonden al en waren winstgevende bedrijven. Voor Nederland gold dat voor Ilse (1996), die specifiek Nederlands talige pagina’s vond. Toch groeide Google uit tot een van de belangrijkste IT bedrijven van de wereld met in den beginne niet meer dan een zoekmachine zonder daar een advertentie campagne voor in te zetten.




google

Page Ranking
Een verklaring voor het succes van de Google zoekmachine moet gezocht worden in de resultatenlijst. Google had een methode gevonden om websites te vinden die de eind gebruiker wilde vinden. Deze methode staat bekend onder de naam Page ranking. Het octrooi voor deze methode werd door Google toegewezen aan de Stanford University.  Google mocht dit octrooi eeuwig gebruiken in ruil voor aandelen die Stanford in 2005 voor 335 miljoen dollar verkocht. De page rank methode houdt in dat gemeten welke pagina’s naar een website gelinkd worden en hoe belangrijk die pagina is. Concreet houdt dit in als postproduktie.nl een link heeft op de veel bezochte website van msn.nl, postproduktie een hoge page rank krijgt en daardoor hoog in de resultaten pagina komt wanneer er op een term gezocht wordt die in de website voorkomt.



google

Trendsetters
Al snel nadat Google in de lucht kwam werd de zoekmachine populair onder de trendsetters op het World wide web. In 1998 was het profiel van de gebruikers anders dan in 2009, de groep bestond voor het grootse deel uit studenten en technische mensen. Deze gebruikers stonden open voor nieuwe ontwikkelingen en verspreiden het gerucht dat de zoekmachine Google beter was als de bestaande zoekmachines. Natuurlijk is het belangrijk dat Google deze verwachtingen waar maakte anders was het een zachte dood gestorven. Guil.com kondigde in 2009 aan dat ze een nieuwe manier van zoeken en tonen van de resultaatlijst had maar omdat ze in de eerste weken de bezoekersaantallen niet aankonden was het snel over met Guil. Google groeide qua gebruik snel en in 2000 zag microsoft Google als een van zijn belangrijkste concurrenten.



google

Succes factoren van Google
De vraag blijft waarom Google zo snel groeide, wat was er mis met de tot dan toe bekende zoekmachines? Een aantal elementen is op te noemen die in het voordeel van Google spraken.

  • Google was snel, zeer snel, de resultaatlijst was binnen een fractie van een seconde zichtbaar, bij de bestaande zoekmachines kon dat soms wel enkele seconde duren.
  • Google gaf direct een resultaatlijst terwijl bijvoorbeeld Yahoo eerst rubrieken toonde waar de gebruiker op moest doorklikken, een zeer gebruikonvriendelijke manier van zoeken en vinden.
  • Google had en heeft geen reclame banners terwijl Yahoo en Altavista daar vol mee stonden. Hierdoor werden die zoekmachines druk en onoverzichtelijk terwijl Google niets meer was dan een zoekbalk met het Google logo erboven.
  • De Google pagina werd binnen een seconde ingeladen omdat er buiten het logo geen plaatjes ingeladen hoefde te worden, een ander irritatiepunt van de bestaande zoekmachines die daar doodleuk enkele seconden voor uittrokken (internet was in die tijd langzaam).
  • Google had geen gesponsorde links. Yahoo verkocht zoektermen aan bedrijven maar gaf dat niet aan in de zoekresultaten. De gebruiker kreeg daardoor ongewild zoekresultaten waar ze in eerste instantie niet naar op zoek waren. Doordat het voor de gebruiker ook niet werd aangegeven, werd de eindgebruiker voor de gek gehouden. Google kwam in 2000 met het systeem Adwords om zoektermen te verkopen aan bedrijven maar gaf dit duidelijk aan in de resultatenlijst.
  • De resultatenlijst van Google was beter dan de bestaande zoekmachines. Dit werd bereikt door een aantal factoren waarvan de Page ranking er een was maar ook de indexering van websites en de klik historie van de gebruikers opslaan waren andere factoren voor het succes van de resultatenlijst.


google

 

google

Inkomsten
Google werd door boevengenoemde factoren snel na haar oprichting populair onder de internetgebruikers. De oprichters Page en Brin hadden in 1998 nog geen flauw benul hoe ze met hun zoekmachine geld konden verdien. Één dingen wisten ze wel, er mochten geen banners op de site komen. Maar dat hield direct in dat Google, iedere maand veel geld kwijt was om de servers die de zoekopdrachten moesten verwerken, in de lucht te houden. Deze kosten werden gedekt door durf kapitaal investeerders. Maar er moest een business model komen om de kosten van de servers te dekken. Dat model werd het befaamde Google Adds model. Bedrijven konden vanaf 2000 zoekwoorden kopen. Ze betaalde per klik op een gesponsorde link naar hun website een bepaald bedrag. Dat bedrag werd bepaald door een veiling systeem. Hoe populairder het zoekwoord, hoe hoger het bedrag per klik. Sommige zoektermen kostten in 2009 meer dan 5 dollar per click. In 2008 werd ongeveer 30 miljard dollar met Google Adds opgehaald. Google Adds werd de melkkoe van Google en gaf het bedrijf ruimte om tal van andere projecten te ontwikkelen.



google

Opslaan zoekopdrachten
De dominantie van de Google zoekmachine is in de loop der jaren sterk gegroeid. In 2009 werden in Nederland 95% van de zoekopdrachten door Google verzorgd waarmee ilse.nl bijna volledig van de kaart is geveegd. Wereldwijd ligt dit percentage op 65%, alleen in Amerika kunnen Yahoo (16%) en Bing (11%) nog enigszins meekomen. De volgende vraag is daarom, waarom lukt het de concurrentie niet om dichterbij Google te komen? De belangrijkste reden hiervoor is dat Google al zijn zoekopdrachten opslaat, per land en zelfs per IP adres. Google kent de zoekhistorie van de hele wereld van de afgelopen 10 jaar. Met deze informatie kunnen ze per land of zelfs per individu de beste zoekresultaten geven. Wanneer een woord fout gespeld wordt kan Google aan zoektermen die in het verleden zijn ingevuld aangeven welke zoekterm er waarschijnlijk wel bedoeld wordt. Dit is geen spellingscontrole zoals in MS Word maar een kwestie van het tellen van zoektermen en deze vergelijken met de ingevulde zoekterm. Deze enorme database van onschatbare informatie is door geen enkele concurrent snel op te bouwen, dat duurt minstens enkele jaren. Google zal daarom de komende jaren een voorsprong op andere en vooral op nieuwe zoekmachine houden.



google

Toekomst
Google was in 2009 intensief bezig zijn horizon uit te breiden. Met Gmail (email), Youtube (video’s) en Maps (stratenkaarten) had het al drie applicaties die in de top meedraaien op hun vakgebied. Maar met Google Apps (Office), Chrome (browser en OS) en Google wave (Sharepoint), opende Google de aanval op software gigant Microsoft. Vooral Google Wave was een interessante ontwikkeling omdat het volledig Cloud based was, wat inhoud dat er geen software geïnstalleerd hoeft te worden en dat de data op het internet wordt opgeslagen. In de eerste versie was het nog vooral een combinatie van chat en email maar uiteindelijk zou het ingezet kunnen worden om documenten te delen en aan te passen met meerdere personen. Of de eindgebruiker hier ook op zit te wachten blijft nog even de vraag. In 2010 werd Google Wave voor het publiek beschikbaar, maar een succes was het niet geworden. Voor de browser Chrome lijkt het succes wel in 2011 te gaan komen.


google





 
       
spacer